Grensoverschrijdend gedrag van coaches en trainers voorkomen
In het maartnummer 2023 van het Tijdschrift voor Coaching pleit ik voor meer kennis van relationele dynamieken bij coaches en trainers om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. En om erover met elkaar in gesprek te gaan wanneer het toch even mis is gegaan.
Hoe overleven jij en je cliënten al die crises?
In datzelfde nummer van het Tijdschrift voor Coaching met als thema ‘crises’, staat mijn artikel over de crises waar we in ons leven mee te maken hebben. Je krijgt (licht provocatieve) tips hoe deze te overleven. Geïnspireerd op mijn boek Coach jezelf door iedere crisis: tips voor leven met de handrem eraf.
Grensoverschrijdend gedrag door opleiders en trainers.
Mijn oproep om ons bewuster te worden van het feit dat grensoverschrijdend gedrag ook in onze branche voorkomt, staat in het novembernummer 2022 van het blad De Psycholoog van het Nederlands Instituut van Psychologen NIP als forumbijdrage.
Wat kunnen we leren van goeroes?
In het Tijdschrift voor Coaching 3-2022 staat mijn artikel over de functionele houding van onderwijzer en de disfunctionele goeroe. Wanneer is het wijs om je kennis over te dragen en wanneer juist onwijs? Hoe voorkom je dat je een goeroe met volgelingen wordt?
Negatieve ervaring is niet ‘jammer’ het is desastreus.
Op 31 oktober 2022 stond mijn brief over grensoverschrijdend gedrag van mensen met macht in het NRC, n.a.v. de artikelen over de hoogleraar Tim de Zeeuw van de Universiteit Leiden.
Lemniscaat lopen door het model van Zes Houdingen.
In het oktobernummer 2022 van het tijdschrift Loopbaanvisie staat mijn artikel over loopbaancoaching vanuit Zes Houdingen. Vanwege het thema van dit nummer lopen we een lemniscaat.
BLIKOPENERS
Mijn nieuwsbrief De Blikopener bevat mijn aparte blik op zaken, doorleefde kennis, praktijkverhalen en persoonlijke bekentenissen. Je kunt ze hier teruglezen.
Leve de chaos!
Veel coaches zijn bang voor chaos. Terwijl chaos juist zo belangrijk is in een effectief coachingsproces, vinden in ieder geval de provocatieve coaches. Lees mijn column hierover in het TvC 3-2020: Leve de Chaos!
Data of geen data, dat is de vraag!
De redactie van het TvC vond het spannend mijn column te publiceren, omdat ik een pleidooi doe voor het NIET gebruiken van data in coaching (of in ieder geval met wijsheid). Lees: Data of geen data, dat is de vraag! TvC 2-2020
Die vermaledijde eerste keer
Mijn allereerste column in het Tijdschrift voor Coaching 1-2020 stond toevallig in het themanumer ‘de eerste keer’ en heet dan ook Die vermaledijde eerste keer.
Is er überhaupt wel onderwijs zonder indoctrinatie?
In het Parool van 23 april 2019 beschrijf ik waarom het Meldpunt Indoctrinatie Onderwijs van het FvD zo gek nog niet is. Lees het als je wilt weten waarom.
Kikkercoaches laten zich niet kussen
is de titel van een artikel dat ik met Jan Ruigrok geschreven heb voor het Tijdschrift voor Coaching, maart 2018. Hierin vertel ik over een twee uur durend provocatief coachingsgesprek met een ceo en geeft Jan er commentaar op. Lees en voel.
Tolerantie als afwijking – de grenzen van verdraagzaamheid
Mijn bijdrage aan de essaywedstrijd van NRC Handelsblad en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, 2016
Lees hier Tolerantie als afwijking – de grenzen van verdraagzaamheid
Mensen laten floreren
In de Psycholoog (maandblad van het NIP) van juli/augustus 2017 staat een interview met mij: ‘Mensen laten floreren’. Het gaat o.a. over de vraag of en hoe psychologen een positieve bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. NIP de psycholoog interview 2017
Vechtscheidende ouders; neem jezelf onder de loep!
is een welgemeende oproep aan ouders om stil te staan bij zichzelf. Geschreven uit zorg om het toenemende aantal kinderen dat de dupe is van ouders die langdurig met elkaar in gevecht zijn. Gepubliceerd in het Parool op 10 januari 2015. Klik op de foto om het te lezen of op de prettiger leesbare tekst.
Hoe ver kun je gaan? intimiteit in de coachingrelatie
Over het genot van de intimiteit van de coachingsrelatie en de haken en ogen, zoals verliefde coachees. Dit artikel heeft lang op de website van het Tijdschrift voor Coaching gestaan, maar nu kun je het gewoon hier lezen: Hoe ver kun je gaan?
intimiteit in de coachingsrelatie
Daarom loop ik morgen mee.
Brief van de dag in het Parool op 24 september 2016. Mijn redenen om de volgende dag mee te lopen met de Ieder1 Parade. ook te lezen via de website van het Parool.
Wat voor een coach bent u?
model zes coachhoudingen geeft de coach zelfinzicht
Een uitgebreid artikel over het model van de zes coachhoudingen (Tijdschrift voor Coaching, 2008).
Je kunt het hier downloaden.
We hebben al een boek!
een impressie van een bijzonder teambuildingsproces
Samen met mijn opdrachtgever van Enexis heb ik dit verslag van een organisch teambuildingsproces geschreven. Het MT heeft met elkaar een boek over duurzame energie geschreven. (Tijdschrift voor Coaching, 2008).
Je kunt het hier downloaden.