Bewustwording is best een ‘gedoe’. Het kost je veel aandacht en tijd en je komt nogal wat verborgen emoties tegen onderweg. Als je eenmaal het bewustwordingspad bent ingeslagen is er ook geen weg meer terug. Kortom; je kunt er maar beter verre van blijven. En toch wens ik iedereen een groeiend bewustzijn toe. Het levert je namelijk zoveel op: (1) innerlijke rust, (2) vervullende liefde, (3) fijne contacten, (4) zin in leven en werk, en (5) weerbaarheid tegen de onvermijdelijke ‘shit’ van het leven. Ik ben er in ieder geval een stuk gelukkiger door geworden. En ik kwam best van ver. Als je meer wilt weten over de voordelen en een tip wilt krijgen hoe je bewuster kunt worden, lees dan even verder…
Leegte
Rond mijn dertigste bevond ik mij in een flinke crisis. Ik was net gescheiden, had mijn baan opgezegd en wist niet wat ik met mijn leven aan moest. Daar werd ik behoorlijk zwaarmoedig van en er waren dagen dat ik er echt geen zin meer in had. Ook als ik ‘leuke’ dingen deed, voelde ik er niets bij. Zelfs toen ik in Paradiso naar mijn favoriete band stond te luisteren, leek het wel of ik het niet echt beleefde. Ik kon nergens van genieten. Ik vroeg mij af wat de zin van het leven was. Ik voelde dat er toch meer moest zijn, maar ik had geen idee hoe ik dat kon vinden. Wat een verschil met hoe ik nu in het leven sta. Zelfs van de geur van het eerste kopje koffie ’s ochtends kan ik nu echt genieten.
Onrust
Mijn goede vriend Bas begreep destijds niet zoveel van mijn gepieker en gezoek en noemde mij ‘Complikaatje’. Ik wenste toen dat ik net als Bas zo lekker ongecompliceerd in het leven kon staan. Zijn motto was: ‘Je leeft en daar maak je iets leuks van en dan ga je dood.’ Meer was er niet voor hem en had hij ook niet nodig. Voor mij werkte het niet zo. Uiteindelijk bleek bewustwording mijn pad te zijn. Als ik stilsta bij hoe ik toen in het leven stond en hoe nu, dan besef ik hoezeer dat bewustwordingsproces voor mij de moeite waard is. Ik leef ten volle, ik voel levensenergie, ik ervaar het leven intens, ik geniet ervan. Op verschillende gebieden is mijn leven ingrijpend veranderd sinds ik bewuster ben. Aangezien het bewustwordingsproces nooit ‘klaar’ is, blijf ik steeds weer positieve veranderingen ervaren. Het proces is bij tijden best lastig en altijd confronterend, maar zo de moeite waard.
De vijf voordelen van bewuster worden:
- Innerlijke rust
Nu ik meer in contact sta met mijzelf, voel ik de rust diep van binnen steeds meer toenemen. Alsof ik een anker in mijzelf heb gevonden, dat zorgt voor stabiliteit, ook als het buiten mij onrustig is. Hierdoor kan ik makkelijker liefdevol openstaan voor anderen, ook als er heftige emoties van anderen op mij afkomen. Dat geeft mij veel ruimte in mijn werk, bijvoorbeeld als ik mensen coach die met elkaar in conflict zijn en er nogal wat emoties spelen. Maar ook in de omgang met bijvoorbeeld mijn dochtertje helpt het mij. Als zij in gevecht is met zichzelf en dat op mij afreageert, kan ik het zien voor wat het is en haar geven wat ze nodig heeft op dat moment. Mijn empathie voor anderen is toegenomen dankzij zorg en empathie voor mijzelf.
- Vervullende liefde
Dankzij veel zelfobservatie word ik me steeds bewuster van mijn werkelijke behoeften en verlangens, ook in de liefdesrelatie. Ik laat mij steeds minder leiden door algemene en impliciete verwachtingen, maar zoek naar wat ik zelf voel en vind. Door mijn wezenlijke behoeften en verlangens ook nog eens uit te spreken naar mijn liefdespartner, heb ik gemerkt dat de kans een stuk groter wordt dat deze ook vervuld worden. Het voelt alsof de liefde hierdoor vrijer gaat stromen. De liefdevolle houding naar mijzelf maakt de liefdevolle verhouding met mijn geliefde completer.
- Fijne contacten
Sinds ik bewust stil sta bij de manier waarop ik mij tot mijzelf en anderen verhoudt, hebben mijn contacten enorm aan kwaliteit gewonnen. Zo kwam ik erachter dat ik veel energie verloor door een liefdevol contact te zoeken met mensen die dit niet konden of wilden aangaan met mij. Ik signaleer nu sneller wanneer dit gaande is en ik probeer mijn aandacht vooral op die personen te richten met wie wezenlijk contact als vanzelf ontstaat. Ik sta liefdevol open, zonder mijzelf erin te verliezen. Het contact met de ander voelt ‘echter’, omdat ik meer in contact sta met mijzelf. En ik heb de meest bijzondere ontmoetingen op onverwachte momenten, zoals bij de tramhalte, in de trein of als ik ergens in de rij sta.
- Zin in leven en werk
Doordat ik regelmatig stilsta bij wat ik werkelijk wil doen en ontwikkelen in dit leven, maak ik keuzes die bij mij passen. Alles verandert, ook wat ik belangrijk vind, dus ik pas mijn keuzes regelmatig aan. Zodra ik onrust, stress of verveling ervaar, observeer ik mijn behoeften en stem mijn activiteiten erop af. Doordat ik doe wat bij me past en waar ik zin in heb, ervaar ik het leven als zinvol. Door mijn passie en talent te volgen, lever ik de bijdrage aan het grote geheel die ik wil leveren en word ik blij van wat ik doe.
- Weerbaarheid tegen de ‘shit’ van het leven
Ik leer voortdurend, door regelmatig stil te staan bij mijn ervaringen, zeker ook de lastige. Hiermee ontwikkel ik inzichten in mijzelf, anderen en de wereld om mij heen, die mij van dienst zijn als ik opnieuw geconfronteerd word met minder gemakkelijke of prettige gebeurtenissen. Al mijn ervaringen, van mijn scheidingen, verkeerde (baan)keuzes tot de stervensprocessen van mijn ouders hebben mij geholpen bij mijn ontwikkeling. Ik merk dat ik de klappen hierdoor steeds makkelijker opvang. Want laten we eerlijk zijn. Hoe positief je ook in het leven staat, met tegenslagen, ziekte en dood krijgen we allemaal te maken. Dat is deel van ons bestaan. Door ook het ‘lijden’ in het leven bewust te doorleven, door de pijn en het verdriet aan te gaan, ervaar ik het leven steeds meer als een totaalervaring die hartstikke de moeite waard is.
Wat ik ervoor doe… de tip
Sinds die dertigerscrisis ben ik mijzelf en mijn leven als een permanent en boeiend onderzoek gaan beschouwen. Als er bijzondere zaken gaande zijn of als ik verrassende emoties voel, doe ik een STOP. Ik STa even stil, ik doe een STapje terug uit de hectiek. Dan Observeer ik mijn gedrag, gevoelens en gedachten. Pas dan Pak ik de draad weer op. Soms doe ik een STOP even snel tussendoor – bijvoorbeeld tijdens een vergadering – , soms krijgt het de vorm van een uitgebreider onderzoek tijdens een meditatie, wandeling of coachingsgesprek. Dertig vormen van STOPs die ik zelf in mijn leven toepas, heb ik beschreven in mijn laatste boek Hoe word ik echt rijk – een frisse kijk op ons moderne bestaan.
Bewust en vrij
Dankzij deze STOPs krijg ik een completer zicht op de situatie waarin ik mij bevind, en vooral op de manier waarop ik mij tot die situatie verhoud. Wat voel ik? Wat denk ik? Wat wil ik? Wat belemmert mij? Dat schept orde, overzicht en inzicht. Zo herken ik ook steeds beter mijn belastende ‘bagage’. Je weet wel, die programmeringen uit het verleden die je in het heden zo lekker in de weg kunnen zitten. Mijn ervaring is dat hoe meer ik deze doorzie (en soms onieuw doorleef), des te vrijer ik word. Soms vergt de deprogrammering wel een behoorlijke inspanning, maar die is voor mij altijd de moeite waard. Uiteindelijk helpt het mij om mijn wezenlijke verlangens en behoeften te herkennen en te vervullen. En vooral om op een meer ontspannen manier in het leven te staan.
Met een beetje hulp
Klinkt dit je nu toch wel aantrekkelijk in de oren? Wil je ook bewuster worden en jezelf de gewoonte aanleren om bij jezelf stil te staan? Dat is best lastig om helemaal op eigen houtje te doen. Op basis van mijn nieuwe boek heb ik de workshop Een frisse kijk ontwikkeld, waarin ik je prikkel om eens stil te staan bij je ‘vanzelfsprekendheden’ en je begeleid bij het maken van STOPs. Je kunt natuurlijk ook een afspraak maken voor een coachingsgesprek. Daarin leer je ook stil te staan bij jezelf en te reflecteren op je ervaringen.