De eerste schreden op het uitdagende of provocatieve coachingspad vallen niet mee, maar als ze eenmaal gezet zijn… Om je over de drempel heen te helpen, heb ik hier de essentie van de uitdagende houding beschreven. Het is de meest complexe en veelomvattende houding van de zes coachhoudingen. In deel 2 krijg je een aantal laagdrempelige interventies aangereikt.
Da’s niks voor mij
In de uitdagende houding maak je gebruik van paradoxale en/of provocatieve interventies. Het woord provocatie wekt bij sommige mensen direct weerstand op. En dat is ook de bedoeling van provocatief coachen. In de uitdagende houding probeer je namelijk protest op te wekken bij je coachee. Frank Farrelly – de grondlegger van de provocatieve therapie – wilde niet voor niets zijn manier van werken aanvankelijk protesttherapie noemen. Vanuit protest ontstaat beweging, kracht, creativiteit en autonomie. Hierdoor gaan mensen zelf hun problemen oplossen.
En als coaches streven we ernaar dat de coachee zijn zelflerende en zelfreddende vermogen vergroot, nie’waar?
Als een rode lap op een stier
In de uitdagende houding doe je er dus alles aan om autonome kracht en de creatieve energie van de coachee op te wekken. Je doet vooral dat wat de coachee niet verwacht. Verrassing en verwarring scheppen namelijk ruimte voor vernieuwing.
Je vat de koe bij de horens, trekt de ezel aan zijn staart en werkt als een rode lap op een stier. Dit klinkt allemaal redelijk heftig en serieus. En dat valt in de praktijk dan weer mee.
Lachen is gezond
Je provoceert met humor en spel. Je verleidt je coachee om mee te lachen over diens problemen en overtuigingen. Je dramatiseert, overdrijft met verve en associeert tot in het absurde. De wereld wordt even op zijn kop gezet. Door de tranen verschijnt een lach. Er ontstaat lucht, ruimte, bevrijding en een frisse kijk op de wereld. Vaste patronen verliezen hun vanzelfsprekendheid. Of het werkelijke probleem komt open en bloot op tafel te liggen. En dat is prachtig, want dan is het werk al bijna gedaan.
Met humor en fantasie wordt het onuitspreekbare uitgesproken. De coach is de nar die zegt wat niemand durft te zeggen, maar wat de coachee vaak stiekem wel voelt of denkt. Spiegelen wordt lachspiegelen.
Flirten is een must
Niets is zo belangrijk als werkelijk contact met de coachee. De Rogeriaanse empathie en onvoorwaardelijke acceptatie van de coachee is de basis. Som kruip je zo diep in de huid van de coachee, dat het bijna letterlijk wordt. Je schuwt lichamelijk contact niet en laat vooral non-verbaal je warmte, liefde en waardering voor de coachee blijken. Tegelijkertijd kun je verbaal iets heel anders laten horen…
Met warmte de coachee uitdagen; het is eigenlijk een professionele manier van flirten. In combinatie met dienstbare afstemming op (de leervraag van) je coachee zijn uitdaging en humor heel effectieve coachingsinstrumenten.
Zeggen wat je denkt en voelt
In de uitdagende houding gebruik je je eigen aardigheden. Je bent vooral heel erg jezelf. Alle invallen, associaties, neigingen, gevoelens en ideeën gebruik je. Je intuïtie mag helemaal los. Je vertrouwt erop dat het niet voor niets is dat die gedachte je invalt. Je blijft wel intens afgestemd op de coachee, je ontvangt signalen van de coachee met al je zintuigen.
Tolerantie voor ambiguïteit en paradoxen
Het lijkt wel of er niets vaststaat in de uitdagende houding. Of er geen goed of fout is, geen zwart of wit bestaat. En dat klopt ook. De uitdagende houding bevordert in ieder geval de tolerantie voor ambiguïteit van jezelf en je coachee. Niets is wat het lijkt en niets lijkt op wat het is.
De basiselementen van de uitdagende houding zijn dus:
Liefde, Uitdaging, Humor, Intuïtie en Fantasie
In het tweede deel van het praktisch gidsje voor de uitdager maak je kennis met enkele laagdrempelige provocatieve interventies.
Spreekt dit je wel aan?
Dan kun je meedoen aan de Workshop de Uitdager Daarin ervaar je wat Provocatief Coachen met jou als coach kan doen en wat het effect is op je coachee. Je krijgt ook inzicht in de plek van Provocatieve Coaching in het model van de zes coachhoudingen.
Geheid dat je na deze workshops een beetje lichter naar huis gaat! (Zeker als je jezelf door mij durft te laten coachen… ;)). Als je gelijk de provocatieve diepte op wilt zoeken, is er de vijfdaagse Leergang De Uitdager. En met veel liefde, humor en effectiviteit verzorg ik graag een training op maat voor jouw team, organisatie of intervisiegroep.
Vragen?
Als je even persoonlijk met mij van gedachten wilt wisselen, kun je me natuurlijk gewoon bellen: 06 24772669. Een mailtje kan natuurlijk ook.